2022 májusában számba vettük a Szabolcs Parkban nyíló virágokat és elhoztuk őket lefényképezett formában, valamint a leírásukat bemutatásra.

Sokkal érdekesebb egy séta, ha útközben felismerjük és jó ismerősként üdvözöljük a természetnek ezen változatos és szines csodáit. Nagyon sok gyógynövény található a parkban, mint ahogy az a leírásokból is kiderül.

Mivel természetvédelmi terület, a park területéről tilos a növények gyűjtése!

Nehézszagú gólyaorr (Geranium Robertianum)  

Több száz éve ismert gyógynövény, a gólyaorrfélék családjába tartozik, ritkás erdőkben, árnyas, köves talajokon él. Szétmorzsolva jellegzetes szagú és ragadós tapintású, egyéves növény. Szára 20-50 cm hosszú, heverő vagy felemelkedő, szétágazó, a csomóknál törékeny. A levelek hosszúnyelűek, szőrösek, lemezük 3-5 szeldelt levélkéből ujjasán összetett. Virágai hosszú kocsányon párosan állók, a sziromlevelek kb. 2 cm hosszúak, amelyek gólyacsőrre emlékeztető terméssé alakulnak. Májustól októberig folyamatosan nyílik.

Erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum)  

Gyógynövény, nincs rokonságban a valódi gyömbérrel, nevét valószínűleg erős, aromás illata miatt kapta. Népi neve szent Benedek füve Az erdei vagy közönséges gyömbérgyökér a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Vékony, felálló szára 15-70 centiméter magasra nő meg, szőrös. Tőlevelei páratlanul szárnyaltak, a levélkék közül az első két pár a legkisebb, a többi nagyobb, legnagyobb a csúcslevél. Széles lándzsa alakúak, fűrészes szélűek, nyelesek. A szár elágazik, ezeknek a csúcsán nyílnak a magányos, sárga virágok. A szétálló szirmok kerekek vagy tojásdadok, csúcsuk ép. A csészelevelek hegyesek. Termése horgas szőrökkel borított aszmag. Májusban ás júniusban virágzik erdei utak szélén, tölgyesekben, patakok partján, árnyas-nyirkos helyeken.  
Lómenta (Mentha longifolia)  

A lómenta egész Európában elterjedt évelő gyógy- és fűszernövény. Magassága nagyban függ attól, hogy milyen élőhelyen nevelkedik. Nedves környezetben akár 100-120 cm magasra is megnő, míg szárazabb körülmények között csak 50-60 cm magas lesz. Kissé elfekvő a habitusa. Nevében a „longifolia” kifejezés jelentése: „hosszú levelű” – levelei kifejezetten hosszúak, lándzsa alakúak, fogazottak, levélfonákuk erősen molyhos, ezüstös. Virágzása júliustól egészen szeptemberig tart. Levelét megdörzsölve nem találkozunk a mentákra jellemző kellemes erős menta illattal, mert mentoltartalma alacsonyabb.  
Ösztörűs veronika (Veronica chamaedrys)  

Kertekben szinte alig, viszont az ország számos pontján megtalálható ez a kis kék virágú gyógynövény. Jellemzője, hogy árnyékos, jó vízelvezető erdei talajon nő. Fél-homokos öntéstalajon, magas fák takarásában is megél és szaporodik. A növény szára egyenesen felálló, szőrzete nem egyenletesen fedi körbe a szárat, levelei puhábbak, bevagdaltan csipkések, fűrészesek. Évelő lágyszárú, gyökere a talajfelszín alatt fut. 

Indás ínfű (Ajuga genevensis)  

Fűszer- és gyógynövény. Vadon is előforduló erdei aljnövény, remek talajtakaró, 10-30 cm magasra nő. A szár töve indás, az indák legyökeresedők. Tőlevelei hosszúnyelűek, szárlevelei ülők, tojásdadok. A kék virágok füzérben állnak Termése makkocska.   A virágzatban álló levelei alapján különböztethető meg a közönséges ínfűtől, amelyek karéjosak, az indásnak egyszerű, karéj és szeldelés nélküliek a levelei.  
Vadszázszorszép (Bellis perennis)  

Ehető vadnövény. Évelő, ferde gyöktörzses, tőlevélrózsás, 4-20 cm kopasz vagy szőrös növény. Virága a talajszintről kiinduló levéltelen száron ül, 1-3 cm széles, közepe sárgás a szélén lévő sugárzó virágai fehérek vagy piroslók. Április elejétől novemberig virít, de enyhe téli napokon is találunk virágzó példányokat. Réteken, legelőkön, minden nitrogénben gazdag gyepes területen fellelhető.  

>> Receptek

Réti boglárka (Ranunculus acris)  

A nedves réteket, kaszálókat, legelőket kedveli. Közel 1 méter magasra is megnőhet. Rövid gyöktörzsű, feltörő habitusú évelő, mely májustól júliusig virágzik, kicsiny kerekded aranysárga virágaival. Laza bugákba tömörülő fényes virágai többnyire egyszerűek, de léteznek telt virágú fajták is. A növény levélzete kékeszöld, mélyen szeldelt, a kusza szárakon ritkán fejlődnek levelek.

Jó tudni, hogy mérgező növény!

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)  

Közép Európában elterjedt gyógynövény. Jellegzetes leveleiről, virágzatáról és bóbitás terméséről könnyen felismerhető. Márciustól októberig virágozhat. Gyökerét és levelét gyűjtik, leggyakrabban teaként fogyasztják, de a friss levelek salátának is kiválóak. A virágzatból szörpöt is készítenek. Kora tavasszal étkezési célokra használták, salátát vagy levest készítettek belőle. Csak a friss levelek ehetőek, később keserűvé válnak a megnövekvő tejnedv tartalom miatt.

Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus)  

Már az ókorban is gyógynövényként ismerték. 30-80 cm magas, elágazó, csöves, szögletes szárán áprilistől egész nyáron át őszig hozza ernyőben álló sárga virágait. Levelei szárnyasán szeldeltek, a szárnyak csipkések. A szárából és a gyökértörzsből is narancssárga, sűrű nedv jön ki. A legszívesebben déli fekvésű erdőszéleken, falak, kerítések mentén és törmelékhalmokon terem. Még télen is meglelhető, amikor mindent hó borít, feltéve ha tudjuk a termőhelyét.    

https://mariatrebenpatikaja.hu/verehullo-fecskefu-chelidonium-majus/

https://drimmun.com/a-verehullo-fecskefu-10-igazolt-gyogyhatasa

Árvacsalán (Lamium) 

Évelő gyógynövény, általában nedves, és árnyékos helyeken nő. Virágait tavasz végén, valamint a nyár első felében hozza. Leginkább talajtakaró, igénytelen, jó alkalmazkodó képességű növény.  Levelei különféle ételekhez adva fogyaszthatóak. Leginkább a hajtás felső (leveles-virágos) részét szokták gyűjteni.
Bodza (Sambucus)

Napos völgyek, ritkás erdők, erdőszélek, de városi parkokban is fellelhető. Dúsan elágazó fa vagy cserje. Összetett levelei sötétzöldek. 3–10 méter magasra is megnőhet. Nagy, lapos bogernyőben illatos, fehér, sárgásfehér virágai egészen aprók, május végén, június elején virágzik. A termése fényes, ragadós bogyó. Augusztus második felében érik be lédús fekete, feketés ibolya színű termése, ami augusztusban-szeptemberben gyűjthető.
Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

Évelő gyógynövény. Szereti a nedves, mésztartalmú, tápanyagban gazdag réteket, tavak és folyók partját. Az 1 méteres magasságot is elérheti, nagy, erős növénnyé válik megfelelő körülmények között. Rendkívül alkalmazkodó növény. Maga a gyökér nagy, vastag, masszív, elágazó és könnyen tördelhető. Kívülről fekete, de felvágásnál láthatóvá válik a belül krémes fehér belseje. Aránylag nagy, lándzsás leveleit durva szőrszálak borítják. Az alsó levelek akár 25 cm hosszúra is megnőhetnek. Virágai alakja egy kisebb haranghoz hasonlítanak és sűrű függő fürtökben helyezkednek el. Színük a virág fajtájától függ, lehet lilás-kék, rózsaszínű, ciklámen, fehér és krémes sárga színű is.

https://drimmun.com/fekete-nadalyto-symphytum-officinale

Medvehagyma (Allium ursinum)   

Gyógynövény. A liliomfélék családjába tartozik. A humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források, erdei patakok mentén, és a hegyvidékeken érzi jól magát. Nagy ellipszis alakú, élénkzöld levelei március végén – április elején bújnak ki, fehér virágait pedig májusban pompáznak. Jellegzetes erőteljes fokhagymaillatot áraszt, és íze is hasonló a fokhagymáéhoz. Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, a különbségtételhez meg kell dörzsölni a levelét. Ha fokhagyma illata van, akkor medvehagyma.
Erdei sárgaárvacsalán (Lamiastum glaeobdolon)
 
Alacsony szőnyeget képező terjedő tövű árnyékos helyet kedvelő, díszes levelű évelő gyógynövény. Levele félig örökzöld, délen, melegebb éghajlaton örökzöld. Magassága 20-50 cm, áprilistől júniusig virágzik. A szárazságot és a fagyot jól tűri. Jó minőségű, erdei jellegű talajban fejlődik jól, levélzete tartósan díszít.  

https://mariatrebenpatikaja.hu/sarga-arvacsalan-lamium-galeobdolon/  
Mezei keresztfű (Cruciata laevipes Opiz)  

Erdők tisztásain, bokorerdőkben fordul elő. 15-45 cm magas, évelő növény. Levelei négyesével, kereszt alakban ölelik át a szárat, elliptikusak vagy hosszúkás-tojásdadok, sárgászöldek, szőrösek. Áprilistől júniusig virágzik. A virágok a levelek hónaljában, rövid kocsányú bogernyőben nyílnak. Az utolsó elágazás középső virágai porzósak és termősek, a szélsők porzósak. A párta csöves, sárga. A terméskocsányok hátragörbülnek és a lehajló levelek közé rejtőznek. A termés kopasz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük