Nemes Mátyás birtokát látogattuk meg júliusban, aki kétszer is elnyerte az ország bio-gazda díját. Sokat lehet tanulni tőle, és főképpen sok a tennivaló mindenki saját portáján, hogy a gyakorlat révén tapasztalatra tegyünk szert. Jó sok tanáccsal és infóval gazdagodtunk. Néhány gondolatot megosztunk a kedves érdeklődővel.

 • Az ember változása befolyásolja a földjén termő növényeket, azaz aszerint fognak megjelenni vagy eltűnni növények.
 • Érdemes beszerezni Feketicsi meggyet a Barna és tsa faiskolából, vagy bárhonnan.
 • Sokat segít a növények ellenálló képességén és méretén, ha baktériumtenyészetünk van, amit a különféle komposztanyagokból táplálunk. Permetezzünk ezzel a baktérium trágyával, a gombabetegségnek kicsi lesz az esélye.

A birtokán volt olyan is, hogy a Waldorf iskola diákjai segítettek a családnak a kertészkedésben, hogy ízelítőt kapjanak a növénytermesztés tudásából. Elmondása szerint szerették, lelkesedéssel vettek részt az iskola kihelyezett projektjében a Nemes biogazdaságnál.

Sokat beszélgettünk a kertészkedésről, a Pi növényi technológiáról, a Pi kerámiáról, arról, hogy hogyan lehet úgy programozni a vizet, hogy a növények jobban nőjenek? A Pi technológia új programot ad a víznek. Részletekről Matyi bácsit kell kérdezni.

– Tudja a kedves olvasó, hogy mi a különbség a trágya és a gané között? A trágya az komposzt, a gané az friss.

Az állatokról egy kis beavatás: a szürke marha VONUL, – a legtöbb életerő van benne – a magyar tarka BALLAG – az energia itt már lassul – a holstein tehén KESZEGEL -ez már passzív energia, csak odatartja magát.

 • A szárított csicsóka, mozsárban összetörve, joghurtba téve, helyreteszi a vastagbél baktérium flóráját. Az alginit és zeolit kúra a bélbolyhok helyrehozatalára alkalmas, 1 kávés kanál 60 n2 felületet képes lefedni. Reggeli forró víz kúra – nem tea – , éhgyomorra, 2-3 alkalommal.
 • Hipokrátesz zöldségleves: gyökérzöldség gumó, zöldség, édesburgonya, burgonya, káposzta összefőzve.
 • Hidrogén peroxid használat a gombásodás legyőzésére. 
 • Poloska tetem elégetése, összetöröm, lemérem, 1.5 dl vizet, 21x ütverázom, felöntöm 0.50 l, 21x felrázom (1 a 9-es hígításban).
 • Piretrin növény/ piretrum (kémiailag előállított anyag) vizes oldatát permetezeni, állati támadás esetén, tetvekre stb.
 • Gilisztatrágya vízzel higítva állati kartevőkre.
 • Bacilus turinghiensis/ novodon használata a krumplibogár lárvára.
 • A klorofilban magnézium van, a vérben a vas. A fák kilélegzik az oxigént, az ember belélegzi. Amit az ember kilélegez, azt a fa belélegzi. Leveles kell – magas a kálcium tartalma -, a fűszersónak is egyik komponense.
 • Keserűuborka – mamordica (3 napig pivízbe áztatni), frissen nyersen, ha kifejlett, óvatosan adagolni., belefőzni pl. tokányba. Vércukrot visszacsökkenti.

Ezek csak szösszenetek, ahhoz a nagy információ áradathoz képest, amivel házigazdánk elárasztott. Olyan, mint a bőség asztala, mindenki azt vette el róla, ami számára éppen aktuális vagy fontos volt.

Meglátogattuk az Eminence kertet, kellemes közös séta volt. Megcsodáltuk, megbabráltuk, megillatoltuk a növényeket, beszélgettünk róluk, ki mit tud róluk, kinek mi van otthon. és jókat nevettünk.

Gyógyításra is sor került, mozgásszervi esetek voltak főképpen, kinek mi fáj, hol fáj alapon. Voltak vendégek is, Mátyás ismeretségi köréből, gyógyulni, vagy csak ismerkedni, barátkozni a Baranya Magosokkal. Körözsi Béla jurtájában aludtunk, külön köszönet neki a vendéglátásáért. És köszönet Nemes Mátyásnak, hogy házigazdánk volt a biogazdaságában és hogy a hétvégéjének idejét nekünk ajándékozta.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük