Népi Farsangot tartottunk

Népi Farsangot tartottunk (2022.02.19.) Pécs-Vasason a Baranya MAG közösség és a Napüdvözlet Egyesület tagjainak és kedvelőinek körében.

Fánk sütés volt a bevezető csalogató. Aztán csapatokba szerveződtünk, nevet adtunk a csapatunknak, és személyre szabott csujogatóssal be is mutatkoztunk.

Következett a kvíz megmérettetés. Aki a helyes választ tudta, fánkot kapott jutalmul, amit egy fakanál nyelére gyűjthetett a csapat. Néha hozzá költöttünk, helyesnek vélt válaszokat is.

Az ilyenkor szokványos kérdéseken túl, mint pl. hogy „Hagyományosan mettől meddig tart a farsang?”, „Mit adtak a lányok a farsangidőszakban a legényeknek?”megismerkedtünk az ehhez kötődő népi mondásokkal is, amikről aztán szabadon elmélkedhettünk, hogy mire is értették a régiek:

„A szeretet nincs a farsang hatalmában.” „Minden farsangnak van egy böjtje.” „Koros lánynak rövid a farsangja.”

Voltak csapatok, ahol a gyerekek a játék végére a jutalmul elnyert fánkokat már meg is ették, más csapatok túl rövidnek találták a fakanál nyelét, amit kaptak, erre hivatkoztak, hogy csak azért gyűlt olyan kevés fánk és nem több. Voltak, akik szétosztogatták a nyereményüket.

A kvíz kérdésektől megokosodva  és a fánkoktól jóllakva szünetet tartottak a felnőttek, mialatt a gyerekek a „sárkányfarka” játékot játszodták.

A zenés jó hangulatot a Keptár zenekar két tagja biztosította – Kőhidi Máté (furulya, dob) és Bükösdi Gábor (koboz). Külön köszönet Kilián Imrének, aki lelkesen csatlakozott és kiegészítette a zenélő csapatot koboz és gitárjátékával, vagy éppen tánclépéseket tanított.

Táncoltunk, énekeltünk, vidámkodtunk. Igen jól éreztük magunkat. Jó volt együtt lenni.  

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük