Időről időre érzi az ember, hogy fel kell mennie a Hegyre. Kinek-kinek ahol a Hegye van. Nekünk a Zengő. (Pécstől északkeleti irányba, a Mecsek legmagasabb hegye, Baranya legmagasabb pontja, a Kelet-Mecsek legkevésbé bolygatott tája, magassága 682 m. Déli szomszédja a Hosszúhetény fölé magasodó Hármashegy. Wikipédia)

Érdekesek az életutak. Összegyűlünk, megöleljük egymást, aztán mégsem megy fel mindenki a Hegyre. Legalábbis akkor nem. Búcsúzás és indulás tovább, ki merre. Néhány felnőtt, gyerekek, kutyák és egy ló, aki Akác névre hallgat, a Hegyre mennek. Velünk jön a Nap és a Szél. Mit keresünk fent a Hegyen? Úgy tartják, ha az ember felmegy egy hegyre, az útja során megtisztul lelkileg is, nemcsak a verejtéke által. Megtisztítja a hely szellemisége. Azt hiszem, a megtisztulást kerestük mi is a tavaszi új kezdethez. Mit kereshettek a gyerekek, a kutyák és a ló? 😊 Ők benne voltak a Létben vidámsággal, ficánkolással, jelen-léttel.

Közel másztunk a Jóistenhez amennyire csak lehetett, a hétszintes Zengő-Kilátón.

Kilátás Pécs és Hosszúhetény fele, szemben a Hármashegy.

A Menedékháznál már ránk sötétedett. Meggyújtottuk a fény lángját. Gyújtóssal készültünk, így hamar ment, egyébként minden csont száraz volt. Előkerült a hangulatot keltő furulyaszó, a didergést űző háromszéki szilvapálinka, a meleg tea, pogácsa, csoki és kicsit bizonytalanul bár, de dalra fakadtunk.

Amikor nagy a zaj és a fájdalom a Földön, akkor a tiszta csend a leghangosabb ima. Elcsendesedtünk. Mindenki, a maga módján kérte Istent, csillapítsa a szenvedők fájdalmát, segítse bölcs megoldásokhoz a döntéshozókat. Legyen béke, szeretet és egyetértés a Földön.

Aztán búcsúztunk a Tűztől és a Hegytől.

Anthony de Mello: Abszurd egypercesek

– Mi okozza a gonoszat?

– A tudatlanság – mondta a Mester.

– És hogy lehet ezt szétoszlatni?

– Nem erőfeszítéssel, hanem fénnyel. Megértéssel, és nem cselekedettel.

Később a Mester még hozzátette:

– A megvilágosodás jele a béke. Nem menekülsz tovább, ha látod, hogy csak a félelmeid gyártotta agyrémek üldöznek.


Előzmény:

Hívunk benneteket egy március 20-i tavaszünneplő erdei sétára a Zengőre.

Idén március 20-án (vasárnap) a nappal ugyanolyan hosszú lesz, mint az éjszaka, a csillagászati tél után következik a csillagászati tavasz. Másnaptól a nappalok hosszabbak lesznek az éjszakánál, ami azt jelenti: a fény győz a sötétség felett. A tavaszünnep magában hordozza a születést és a megújulást. 

Szerte az országban szertüzek gyúlnak március 20-21-én.

Gyújtsuk meg mi is a megújulás tüzét!

Találkozási hely és idő: Hosszúhetényben a volt Köfejtőnél (Hetény vezér szobránál) 15:45-kor. Onnan kb. 1,30 perc meredek 😊 séta a Zengőre.

Útvonalunk a Bakonya dűlőn fog felvezetni, a Rochi családnál megállunk egy szusszanásnyi időre egyet teázni, majd folytatjuk utunkat. Naplemente előtt, azaz 18 órára szeretnénk odaérni. Fa gyűjtés, tűzgyújtás, muzsikálás, éneklés, ki-ki szíve szerint áldást, imát, jó szót, vagy bármi más jót oszthat.

Tarts velünk! Baranya MAG (tel. 0620/238.5137)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük