Egyesületünk kezelése alatt áll egy 17.000 m2-en elterülő közpark, a “Szabolcs Emlékpark”, Szabolcsfalu határában, ahol egy egyedi mikroklímájú és ökológiai rendszerű forrás és tó is található. A Szabolcs Emlékpark egyedülálló adottságokkal rendelkezik a Magyarországon meglévő közparkok közül. Önálló kezdeményezésünkre a Vidékfejlesztési Minisztérium Földrajzinév-bizottsága által jóváhagyta, hogy a forrás Szent Mihály-forrás néven szerepeljen, ezzel a településrész évszázados hagyományai előtt tisztelegtünk.

Önkénesek bevonásával a park környékének rendbe tételét, gondozását végezzük. A Szabolcs Emlékparkban rendszeres szabadtéri rendezvényeket szervezünk, valamint ideális természeti helyszínnek bizonyult eddig is ifjúsági tematikus táboroknak, osztálykirándulásoknak, sporteseményeknek.

Iskolák, óvodák önállóan is szerveznek ide programokat, a helyi Ifjúsági Klub tagjai napi rendszerességgel használják a sportpályát és rendszeresen tartanak kötetlen összejöveteleket, ahol a beszélgetés mellett „streetball” palánk is a rendelkezésükre áll.

A Szabolcs Emlékparkot sok érdekes programnak tervezzünk helyszínéül, miközben a park szabad használatát is biztosítani szeretnénk!

Szabolcs Emlékpark bemutatása:

Pécsett Szabolcsfaluban, a 2-es autóbusz fordulójától felfelé, az Eszperantó utca közelében, kb. 300 m-re az öreg temető mellett találjuk a Csertetői-forrást, amelyet bő vízhozama miatt korábban a vízmű használt. A forrást 2006-ban az önkormányzat kitisztíttatta és új támfalas mészkő foglalást emeltek a korábbi csőkifolyás helyén. A vízmű aknáit is kitisztították és lefedték, majd földdel betakarták. A víz egy négyszög alakú alumíniumcsőből folyik, felette fatáblán látható a forrás elnevezése. A kifolyó víz egy kis medencébe folyik, majd innen a lejtőn kialakított mederben zuhatagok sorozatával indul el az új kitisztított tó felé. A forrás vízhozama 40-100 liter/perc érték közé tehető. Ezt a területet, ahol a forrás található, Lelovics-kertnek is nevezik. Itt a régi temető közelében élt az előző századfordulón a szénbánya István-aknai akkori főmérnöke. A világjáró ember minden égtájról hozott magával egy-egy növényt, amit meghonosított. Ebből lett a több hektáron elterülő Lelovics-kert néven ismert arborétum. A Csertető alatti környezet gyönyörű, a tó környékén szép sétautakat alakítottak ki. A forrás felett haladó út mentén áll a Csertetői-emlékmű.
GPS 46° 6,712′ 18° 16,596′

Kapcsolódó bejegyzések:

>> Sinrin-joku (Erdőfürdőzés) a Szabolcs Emlékparkban

>> 2021 Virágvasárnap a Szabolcs Parkban

>> Tavasz 2021

>> Park takarítás 2020 augusztusában is

>> XXIV. Szabolcsnapi visszatekintő

>> A Szabolcs Park esete a SZEMÉTTEL