Méhek és madarak védelme

A környezetvédemi ismeret nem merülhet ki a #neszemetelj akciókban. Most egy másik szeletét mutatnánk meg a világból, mégpedig a méhek és a madarak környezetének védelmét.

Aktuális téma a méhekkel kapcsolatosan, főképpen a kis és nagy kertek gazdáinak, de jó tudni róla ismeret szintjén mindenkinek is. Kevés tudás van a permetezés időzítéséről és ennek hatásáról a méhekre. Amikor eladnak egy permetezőszert, a használati útmutatóba bele kellene írni: Virágzó fákat, növényeket permetezni tilos! Virágzás előtt vagy elvirágzás után permetezni csak este hat után szabad, amikor már visszavonultak a méhek!!! Reggelig kifejti a permet a hatását, és amire ismét kirepülnek a méhek, már nem érintkeznek a szerrel. Különben rájuk is mérgező hatással lesz. 

A nem megfelelő időben kiszórt permetszer bekerül a méhek szervezetébe és a mézbe is! Ha nem hullnak el tőle, a méh szervezetébe került szer a méhcsípéssel bekerülhet az ember szervezetébe és akár vérmérgezést is okozhat.

Cselekedjünk tehát felelősen!

A másik jótétemény a méhekkel, de a madarakkal is, ha kertünkbe itatót telepítünk. A lényeg, hogy biztonságos legyen a vízhez hozzáférni, de elég mély, hogy egy kis méretű madár meg tudjon benne fürdeni. A mostani szárazságok mellett ez is létfontosságú. 

Szemléltetésül egy letört fülű levesestálat mutatunk, ami kukába kerülne, ha nem találtunk volna neki egy hasznos funkciót. Egy formás, méretes kő a közepébe, és alig töltöttük fel friss vízzel, máris jött az első haszonélvezője, egy „sárga csíkos egyenruhás”. Majd jönnek a méhek és a madarak is.

Vegyenek példát, használják az ötletet.

Szívesen megosztunk és népszerűsítünk más kreatív és hasznos ötletet is, ha elküldik a mecsekszabolcsiegy(kukac)gmail.com emailcímre.

Egy udvaron vagy kertben, ha nincs kerti tó vagy a közelben patak, elengedhetetlen egy méh/madár itató. Meghálálják. Gyakori vendégként a madarak összeszedik a túlszaporodott, kártékony rovarokat, a méhek segítik a beporzást, mi meg gyönyörködhetünk a kertünk aktív és élettel teli világában.

#környezetvédelem #méhek #méhvédelem #méhitató #permetezés #madárvédelem #madáritató

>> Forrás

0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük